هرچند قرقیزستان، تاجیکستان،افغانستان و پاکستان، چهار کشور اصلی مشارکت کننده در طرح خط انتقال برق کاسا ١٠٠٠ هستند، اما شرایط حاکم بر منطقه و منافع و ملاحظات سیاسی، اقتصادی و امنیتی موجب شده است کشورهایی مانند ازبکستان، ترکمنستان، چین، روسیه، ایران و ایالات متحده آمریکا نیز با انگیزه ها و اهداف مختلفی تحت تاثیر اجرای این طرح مهم انتقال انرژی در سطح منطقه قرار گیرند. یادداشت تحلیلی پیش¬رو به مطالعه و بررسی منافع و ملاحظات کشورهای خارج از طرح انتقال برق کاسا ١٠٠٠ خواهد پرداخت تا ...
دانشگاه فردوسی مشهد، موسسه مطالعات ایران شرقی و موسسه مطالعات ایراس برگزار می کنند:
همایش بین المللی «افق های همکاری در آسیای مرکزی» به همت دانشکده علوم اداری و اقتصادی دانشگاه فردوسی مشهد، موسسه مطالعات آسیای مرکزی و افغانستان (ایران شرقی) و موسسه مطالعات ایران و اوراسیا (ایراس) در تاریخ 16-17 اردیبهشت 1397 در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار خواهد شد.
در این نوشتار تلاش خواهد شد تا با نگاهی به ویژگیهای منطقهگرایی نوین، به بررسی روابط ایران و روسیه و نقش نومنطقهگرایی در نزدیک سازی زمینههای همکاری میان این دو کشور در افغانستان پرداخته شود. درواقع، پرسش اصلی در این پژوهش آن است که چگونه ایران و روسیه، میتوانند در سطح منطقه اوراسیا، بهویژه در برپایی ثبات و امنیت در افغانستان به همکاری با یکدیگر بپردازند.
گزارش مشترک ایراس و ایران شرقی
موسسه مطالعات آسیای مرکزی و افغانستان (ایران شرقی) روز یکشنبه 13 اسفند ماه 1396 نشست مشترکی با عنوان «ابعاد و پیامدهای ملی و منطقه ای خط لوله تاپی» را با همکاری موسسه مطالعات ایران و اوراسیا (ایراس) به صورت همزمان از طریق ویدئوکنفرانس در شهر مشهد و تهران برگزار کرد. در این نشست تخصصی، مسائل پیرامون خط لوله تاپی توسط کارشناسان تحلیل و بررسی شد.
موافقتنامه انتقال گاز موسم به پروژه تاپی، متشکل از ٤ کشور ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند، پروژهای با هزینه برآوردی ١٠ میلیارد دلار که حدود ٣٣ میلیارد متر مکعب گاز ترکمنستان را در مدت ٣ دهه به سه کشور ذکر شده منتقل خواهد کرد که سهم هند و پاکستان، هر یک از این میان، ٤٢ درصد و سهم افغانستان، حدود ١٦ درصد از گاز انتقالی میباشد.