پاسکویچ در ارتشهای روسیه تزاری، پروس و اتریش لقب فیلد مارشال را دریافت کرده بود.با شروع جنگ دوم ایران و روسیه در سال ۱۸۲۶ او از سوی نیکلای یکم تزار روسیه فرماندهی بخشی از سپاهیان این کشور را در تازش به قفقاز عهدهدار بود. وی در سال ۱۸۲۶ در نزدیکی گنجه شکست سختی به نیروهای زیر فرماندهی عباس میرزا وارد کرد. در همان سال عباس میرزا را تا چورس(ایالتی در ارمنستان) عقب راند و خود تا آذربایجان پیشروی کرد و از رود ارس هم گذشت. در ۱۸۲۷ امپراتور روسیه، یرمولف را برکنار نمود و اختیارات وی را در فرماندهی نیروها به پاسکویچ سپرد.
در پاییز ۱۸۲۷ پاسکویچ سرانجام توانست ایروان را بگشاید. در پی این پیروزی امپراتور روسیه بدو نشان سنگئورگ و لقب کُنت ایروان را اعطا نمود. پاسکویچ سپس مرند را گشود و در اکتبر همان سال بی پایداری چندانی تبریز را هم فتح کرد. پس از آن در دهخوارقان با عباس میرزا به مذاکره نشست که بینتیجه ماند. در ۱۸۲۸ او اردبیل را نیز گشود، در جریان این فتح کتابهای نفیس آرامگاه شیخ صفیالدین اردبیلی را به سنپترزبورگ فرستاد. سرانجام با میانجیگری وزیرمختار انگلیس -مکدونالد- دو طرف در قریه ترکمانچای قراردادی را به منعقد ساختند و جنگ به پایانرسید.
پس از ترکمنچای پاسکویچ متوجه جنگ با عثمانی شد و دژ نستوه قارص را گشود. سپس سراسر پاشانشین بایزید را تسخیر نمود. جنگهای روس و عثمانی در این مقطع با قرارداد آدریانوپول به پایانرسید و ایوان پاسکویچ به پاس پیروزیهای به دست آمده در سن ۴۷ سالگی به درجه فیلدمارشالی رسید. پس از آن در سال ۱۸۳۰ او درگیر جنگ قفقاز گشت و با کمک یک روحانی شیعه ایرانی به نام میر فتاح آقا توانست نفوذ و اقتدار امپراتوری روسیه را در نواحی تازه تصرف شده برقرار کند و تا سالها نواحی مسلمان نشین قفقاز را تابع و آرام نگاه دارد.
میان سالهای ۱۸۴۸-۱۸۴۹ پاسکویچ فرماندهی نیروهای کمکی روس به امپراتوری اتریش در فروخواباندن شورش مجارستان را به عهده داشت و در سال ۱۸۵۴ فرماندهی ارتش دانوب در مراحل اولیه جنگ کریمه را بر دوش داشت که در ۹ ژوئن مجروح شد و به خاک روسیه بازگشت که در ۱۸۵۶ در شهر ورشو درگذشت.
(منبع: ناسخ التواریخ)
🌐تهیه شده توسط تحریریه ایراس