چکیده مباحث
-
اگرچه هیچ دلیلی مشخصی برای شعلهور شدن آتش جنگ در شرایط فعلی وجود ندارد، اما بروز چند موضوع از جمله انباشت خریدهای تسلیحاتی توسط ارمنستان و آذربایجان و تلاش ترکیه برای گشودن جبهه سوم در برابر روسیه پس از سوریه و لیبی در آغاز مجدد درگیریها موثر بودهاند.
- در حال حاضر تحولات منطقه قفقاز متاثر از تلاشها برای نزدیکی به غرب، تمایلات واگرایانه داخلی و منطقهای، تلاش برای متنوع سازی روابط، نقش آفرینی لابیها، مسابقه تسلیحاتی، تحولات نسلی و حضور گروههای تروریستی در منطقه است.
- نیروی محرکه تغییراتی که در دو دهه اول زمان پساشوروی اتفاق افتاد در درجه اول اقدامات و رقابت قدرتهای خارجی بود. اما، شرایط فعلی محصول رقابت قدرتهای خارجی که البته هنوز هم وجود دارد و هرگز ناپدید نخواهد شد، نیست؛ اکنون افراد جدید با ایدههای جدید آمدهاند. ما شاهد تغییر نسل رهبران و تا حدودی نیز گروههایی که دارای مسئولیت هستند، هستیم.
- از این نظر مهمترین سوال در این شرایط این است که اگر بعضی از کشورها توانایی مقاومت و پایداری در این محیط جدید با رقابت بینالمللی بسیار بالا و بدون قوانین و بدون هیچ نتیجه از پیش تعیین شدهای را نشان ندهند چه خواهد شد؟ اگر بعضی کشورها شکست بخورند چه میشود؟
- این مهمترین موضوع مورد بحث در روسیه است که آیا روسیه آماده بازگشت به سیاست سنتی امپریالیستی است یا خیر و آیا حاضر است مسئولیت کشورهایی را که ممکن است نه صرفاً برای ایجاد صلح، بلکه برای کمک بقایشان درخواست کمک کنند، بر عهده بگیرد. معلوم نیست که روسیه امروزی آماده انجام این کار باشد.
- برخی از تحلیلگران روس معتقدند روسیه باید درگیریهای خود را عمدتا به منافع حیاتی خود محدود کند.
- وضعیت کنونی در قرهباغ نقش ترکیه را در مقایسه با بحرانهای قبلی چند برابر کرده است. این موضوع نشان میدهد که احتمالاً ترکیه جاهطلبیهای واضحتری در مورد سرزمینهای سابق امپراتوری عثمانی دارد.