#اختصاصی
روزنامه کمرسانت روسیه
مقامات منطقه سامارا در حال مذاکره برای ایجاد یک بندر جدید وهاب لجستیکی در این منطقه هستند که امکان استفاده از قابلیتهای منطقه را برای تحویل کالا از طریق آب و راه آهن و جاده فراهم میکند. فرض بر این است که این مرکز بخشی از کریدور حمل و نقل شمال-جنوب خواهد شد. مقامهای محلی در حال مذاکره با ایران هستند: ما در مورد جذب شرکا برای اجرای این پروژه و همچنین در مورد امکان افزایش تجارت متقابل صحبت میکنیم.
هاب جدید
در منطقه سامارا، ایجاد یک بندر وهاب لجستیک به عنوان بخشی از کریدور حمل و نقل شمال-جنوب در نظر گرفته شده است. این منطقه تنها منطقه ای در منطقه ولگا است که در آن سه بندر رودخانه ای برای کشتیهای رودخانه-دریایی با دسترسی به کانالهای کشتیرانی ولگا-دان و دریای سفید-بالتیک و همچنین عمقهایی وجود دارد که به کشتیهایی با آب خور تا ۵ متر امکان پهلوگیری میدهد. علاوه بر این، این منطقه در تقاطع مهم ترین کریدورهای حمل و نقل شمال-جنوب و غرب-شرق واقع شده است و راه آهن کویبیشف در راه آهن ترانس سیبری ادغام شده است. بزرگراههایی با اهمیت فدرال و بین المللی نیز از قلمرو منطقه عبور میکنند.
به گفته فرماندار منطقه دیمیتری آزاروف، منطقه دارای پتانسیل زیادی برای توسعه حمل و نقل رودخانهای هم از طریق حمل و نقل آبی داخلی و هم از طریق کشتیهای ترانزیتی است. فرماندار دیمیتری آزاروف طی نشستی درباره توسعه سیستم حمل و نقل آبی روسیه که توسط ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه برگزار شد، از توسعه یک پروژه بندر وهاب لجستیک در قلمرو منطقه سامارا خبر داد. از جمله موضوعات مطرح شده در این نشست، توسعه کشتیرانی رودخانه، ساخت کشتیها و زیرساختهای لازم در آن بود. دیمیتری آزاروف خاطرنشان کرد که ساخت اینهاب فرصتهای جدیدی را برای تحویل کالا از طریق تمام وسایل حمل و نقل باز میکند. در حال حاضر شرکتهای بزرگ – حاملهای بار، کشتی سازان- و همچنین کشورهای خارجی نسبت به این پروژه ابراز علاقه کردهاند.
رئیس منطقه همچنین از توافق صورت گرفته در چارچوب مجمع بینالمللی اقتصادی سن پترزبورگ SPIEF با هیئت ایرانی خبر داد. وی گفت: تصمیم گرفته شد کارگروه مشترکی با طرف ایرانی تشکیل شود تا امکان ایجاد هاب را بررسی کنند.
ایجاد یکهاب حمل و نقل و لجستیک در منطقه سامارا، تخلیه راه آهن ترانس سیبری، تقویت روابط تجاری و اقتصادی با ایران و سایر کشورهای حوزه خزر، خلیج فارس و همچنین هند و چین را ممکن میسازد. لازم به ذکر است که روسیه و ایران در اردیبهشت ماه توافقنامه همکاری بین دو کشور در اجرای پروژه توسعه حمل و نقل در امتداد کریدور حمل و نقل بین المللی (ITC) شمال-جنوب را امضا کردند.
کریدور مشترک
همکاری با ایران در پروژههاب برای اولین بار در SPIEF به طور عمومی مورد بحث قرار گرفت. سپس دیمیتری آذروف با کاظم جلالی سفیر ایران در روسیه دیدار و گفتگو کرد. به گفته دولت منطقه، این گفتگوها به توسعه همکاریهای تجاری و اقتصادی دوجانبه سودمند، پتانسیل سرمایه گذاری منطقه سامارا و همچنین مشارکت بازرگانان ایرانی در پروژههای اجرا شده در منطقه اختصاص داشت. در نتیجه SPIEF، یک کارگروه بین منطقه سامارا و سفارت ایران ایجاد شد و تبادل ماموریتهای تجاری نیز برنامه ریزی شده است.
در این مذاکرات همچنین تجربه ایران در توسعه صنعتی در شرایط تحریم مورد بحث قرار گرفت. دمیتری آزاروف در آن زمان گفت: مایلیم با جزئیات بیشتری درباره همکاری احتمالی در زمینه معرفی پیشرفتهترین فناوریها در خوشههای هوافضا، مهندسی مکانیک و تعدادی دیگر از جمله فرآوری شیمیایی و کشاورزی بحث کنیم. ما آماده گفتگوی سازنده هستیم. وی همچنین با بیان اینکه همکاریهای متقابل منطقه سامارا و ایران در زمینههای فرهنگی و آموزشی بسیار مورد توجه است، افزود: در منطقه سامارا تقاضای زیادی برای آشنایی بیشتر با تاریخ و فرهنگ کهن ایران وجود دارد.
کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه نیز در این نشست با بیان اینکه کشورها در سطوح منطقه ای و بین المللی رویکردهای مشابهی دارند، پیشنهاد تبادل تجربیات در موضوعات مختلف را داد. به گفته وی، منطقه سامارا پتانسیل و فرصتهای زیادی برای تقویت روابط بین دو کشور دارد. حجم مبادلات تجاری بین منطقه سامارا و ایران در سال گذشته ۳۵ درصد افزایش یافته است، اما این منطقه انتظار دارد که این رقم “دهها برابر” رشد کند.
همکاری منطقهای
در تیرماه نیز نشست دیگری از سوی مسئولان منطقه سامارا با نمایندگان ایران این بار با سید محمود حسینی پور استاندار مازندران برگزار شد. دیمیتری آزاروف به تشریح زمینههای اصلی تخصصی منطقه، در درجه اول از جمله موارد پیشرفته مانند هوافضا، خودروسازی، شیمی و پتروشیمی، پالایش نفت، فناوریهای IT، اشاره کرد و همچنین زمینههای همکاری احتمالی را با در نظر گرفتن مزیتهای جغرافیایی، موقعیت، زیرساختهای حمل و نقل توسعه یافته و پتانسیل اقتصادی منطقه سامارا مورد اشاره قرار داد.
دیمیتری آزاروف گفت: ما در حال حاضر تجربه موفقی از همکاری با ایران در زمینه عرضه محصولات کشاورزی اعم از صادرات و واردات داریم. ما همچنین قصد داریم از موقعیت جغرافیایی مطلوب منطقه خود که در مسیرهای سنتی جریانهای حمل و نقل و شبکه توزیع کالاهای غرب-شرق و شمال-جنوب قرار دارد، حداکثر استفاده را ببریم. رئیس منطقه همچنین به ظرفیتهای همکاری در حوزه گردشگری اعم از پزشکی و همچنین در زمینه آموزشی، علمی و فرهنگی اشاره کرد. وی به ویژه پیشنهاد فرستادن فعالانه دانشجویان ایرانی برای تحصیل در دانشگاههای منطقه سامارا را مطرح کرد. بیشترین تقاضا در بین دانشجویان خارجی اکنون دانشگاه سامارا و دانشگاه پزشکی دولتی سامارا است. همچنین مقامات منطقه به طرف ایرانی در زمینه تولید ماشین آلات کشاورزی پیشنهاد همکاری دادند.