تاریخ : سه شنبه, ۲۰ شهریور , ۱۴۰۳ 7 ربيع أول 1446 Tuesday, 10 September , 2024

روز ابوریحان بیرونی و روز مردمشناسی در ایران

  • ۱۳ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۲
روز ابوریحان بیرونی و روز مردمشناسی در ایران
به مناسبت بزرگداشت ابوریحان بیرونی و روز مردمشناسی در ایران
  1. #فرهنگی

ابوریحان بیرونی، دانشمندی بزرگ در حکمت، اخترشناسی، ریاضیات، تاریخ وجغرافیاست. او در قرن چهارم ه.ق در حوالی خوارزم متولد شد و از این جهت به بیرونی یعنی خارج از خوارزم معروف شده است.

او نخستین گام‌ها را در مسیر شناخت فرهنگ‌های بشری برداشت و نه تنها بانی رشته مردم‌شناسی  که یکی از  بنیانگذاران علوم هویتی در جهان است.

در سفر محمود غزنوی به هندوستان، ابوریحان نیز همراه او بود و در آنجا با حکما و علماء هند معاشرت کرده و زبان سانسکریت را آموخت و با این زبان برای تحقیق درباره فرهنگ هندیان از روش مصاحبه و گفت‌وگو بهره برد. کتاب “تحقیق ماللهند” درباره علوم، عقاید و آداب هندیهاست. این کتاب حاوی مباحث مردم‌شناسی فراوانیست و اطلاعات ارزشمندی از سابقه فرهنگی مردمان هند و کشورشان دارد. تحقیق ماللهند به انگلیسی،روسی، هندی، اردو، مالایایی و بنگالی ترجمه شده ولی متاسفانه به­طور کامل به فارسی ترجمه نشده است.

ابوریحان غیر زبان سانسکریت با زبان‌های یونانی باستان، عبری توراتی و سُریانی نیز آشنایی داشت. او در کتاب دیگرش با عنوان “آثار الباقیه عن القرون الخالیه” نیزاز تاریخ، آداب و عادات ملل سخن گفته است.

بنا بر تحقیقات تقریباً چهار پنجم آثار او از بین رفته­اند بی آن که امیدی به بازیافت آن­ها باشد و از آنچه برجای مانده در حدود نیمی به چاپ رسیده است.

او تألیفات بسیاری در نجوم و هیئت و منطق دارد از جمله آنان” قانون مسعودی” است. این کتاب دایره المعارف کاملی در نجوم به شمار رفته و ارزش آن تا حدی بود که با “المجسطی بطلمیوس” مقایسه می­شد.

ابوریحان چنان عاشق ایران بود که کتاب­هایی مانند “التفهیم” را به زبان فارسی نوشت و این مسئله در آن دوره که بیشتر کتاب­ها به زبان عربی نوشته می‌شد، عجیب بود.

او به جز نوروز و مهرگان دست از کار نمی­کشید و در کتاب التفهیم گزارشی دقیق و رسا از جشن‌های ایرانیان عرضه داشته است.

مهمترین کشف ابوریحان محاسبه مساحت محیط و قطر کره زمین است. وی با تکیه بر علم و هوش سرشار خود وجود خشکی گسترده (قاره آمریکا) را در آنسوی کره زمین حدس زده بود که حدود ۵ قرن بعد توسط کریستوف کلمب و آن هم به­صورت کاملاً اتفاقی کشف شد.

وی در شهر غزنیِ افغانستان چشم از جهان فروبست و در همانجا به خاک سپرده شد.

دانشنامه علوم چاپ مسکو ابوریحان را دانشمند همه قرون و اعصار خوانده است و در بسیاری از کشورها نام بیرونی را بر دانشگاه­‌ها و کتابخانه‌ها نهاده و لقب «استاد جاوید» به او داده­‌اند. در هزارمین سال تولد ابوریحان بیرونی در چند کشور تمبرهایی برای بزرگداشت وی طراحی چاپ شد که نشان از مقام والای این شخصیت علمی دارد.

ابوریحان بیرونی و آثارش، میراث علمی مشترک برای نزدیکی ملت‌های برادر و بزرگ ایران، افغانستان، تاجیکستان و سایر کشورهای همسایه و هم‌تمدن است و باید به خود ببالند که بنیانگذار مردم‌شناسی و علم مطالعه فرهنگ، به آنان تعلق دارد.

ابوریحان بیرونی و آثارش، میراث علمی مشترک برای نزدیکی ملت‌های برادر و بزرگ ایران، افغانستان، تاجیکستان و سایر کشورهای همسایه و هم‌تمدن است و باید به خود ببالند که بنیانگذار مردم‌شناسی و علم مطالعه فرهنگ، به آنان تعلق دارد.

 

 

لینک کوتاه : https://www.iras.ir/?p=11038
  • نویسنده : مینا جاویدان، کارشناس ایران‌شناسی
  • منبع : موسسه مطالعات ایران و اوراسیا (ایراس)
  • 33 بازدید

برچسب ها

ثبت دیدگاه

انتشار یافته : ۰

دیدگاهها بسته است.