تاریخ : شنبه, ۸ اردیبهشت , ۱۴۰۳ 19 شوال 1445 Saturday, 27 April , 2024

هند و مالدیو: درگیری دیپلماتیک یا بحران ژئوپلتیک؟

  • ۰۳ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۵
هند و مالدیو: درگیری دیپلماتیک یا بحران ژئوپلتیک؟

#اختصاصی

 

به قلم: فرزان صفری ثابت، دانشجوی دکتری مطالعات هند، دانشگاه تهران

از زمان انتخاب محمد مویزو به عنوان رئیس جمهور مالدیو، وی به طور علنی تلاش کرده است تا به وعده انتخاباتی عبدالله یمین رئیس جمهور پیشین مالدیو که در حال حاضر زندانی است و جرقه جنبش «اخراج هند» را برانگیخت، عمل کند. رئیس جمهور قبلی، محمد ابراهیم صالح در یک مراسم یوگای جمعی در یک کشور عمدتاً مسلمان، که این مراسم نیز بخشی از تلاش‌های جهانی قدرت نرم هند است، خواستار روابط بیشتر با هند شده بود که این مساله جنجال‌برانگیز شد. مویزو در اولین سفر خارجی خود با دور زدن هند، از چین بازدید کرد که این مساله باعث تنش بین هند و مالدیو شد.

چنین رویدادهایی حمایت افکار عمومی را به سمت رئیس جمهور طرفدار چین، محمد مویزو که عملکرد موفقی داشته، تغییر داده است. او به عنوان اولین اقدام خود خواستار خروج ۷۷ سرباز هندی از مجمع الجزایر شده و برای این کار تا ۱۵ مارس مهلت تعیین کرده است. علاوه بر این‌گونه درخواست‌ها، بازدید مودی از سواحل لاکشادویپ در مالدیو، واکنش‌های شدید وزرای مالدیو را برانگیخت و باعث شد بلیط‌های تعطیلات رزرو شده برای سفر به جزایر توسط هندی‌ها به طور گسترده‌ای لغو شود. اگرچه رئیس‌جمهور مالدیو تلاش کرد تا جنجال‌ها را کاهش دهد، در عین حال خواستار جایگزینی گردشگران چینی‌ به جای گردشگران هندی برای تقویت گردشگری مالدیو شد.

هند به عنوان کشور مادر شبه قاره، یکی از بزرگ‌ترین شرکای تجاری و تامین‌کنندگان مالی مالدیو است. هند در توسعه چندین پروژه مواصلاتی مانند جاده، بنادر و فرودگاه مشارکت دارد. هند در پروژه هیدروگرافی مجمع‌الجزایر نیز مشارکت داشته است، پروژه‌ای که دولت فعلی مالدیو آن را لغو کرده است. علاوه بر هند، چین نیز یکی از سرمایه‌گذاران بزرگ در مجمع‌الجزایر است. مویزو، که هندی‌ها او را به عنوان رئیس‌جمهور طرفدار چین می‌شناسند، روابط بیشتری با چین و همچنین بازنگری وام‌ها ایجاد کرده است.

مالدیو یکی از نقاط کانونی است که چین و هند هردو سرمایه‌گذاری‌های زیادی در آن انجام داده‌اند. مالدیو یکی از میدان‌های تلاقی دو غول آسیایی است که سیاست‌های مهار رشته مروارید و گردنبند الماس در هم تنیده می شوند. باید در نظر داشت که چنین رویدادهایی در دنیای دیپلماسی نشانه رقابت‌های ژئوپلیتیکی بزرگ‌تری است که در قرن بیست و یکم دیده می‌شود. این رقابت‌ها بین چین و هند جریان دارد؛ چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان در حال حاضر، و هند در حال رشد که قرار است سومین اقتصاد بزرگ دنیا در دهه‌های آتی باشد.

 

لینک کوتاه : https://www.iras.ir/?p=9895
  • نویسنده : فرزان صفری ثابت، دانشجوی دکتری مطالعات هند، دانشگاه تهران
  • منبع : موسسه مطالعات ایران اوراسیا (ایراس)
  • 269 بازدید

برچسب ها

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.