ایراس – «الله وردی خان اونْدیلادْزِ متخلص به الله وردی خان گرجی از اسرای گرجی بود که در زمان شاه طهماسب از گرجستان به ایران تبعید و به عنوان غلام وارد دربار صفوی شد. وی پس از مسلمان شدن، در زمان شاه عباس اول به مقامات عالی حکومتی رسید. او در سال ۱۵۹۸/ ۷–۱۰۰۶ به فرماندهی کل نیروهای مسلح صفوی برگزیده شد و این سمت را تا هنگام مرگش در ۱۶۱۳/ ۱۰۲۲ حفظ کرد
الله وردی خان سرداری دلیر و کاردان و با تدبیر بوده و در اطاعت و فرمانبرداری از شاه نیز اخلاص و صفای باطنی خویش را نشان می دهد. او در مدت خدمتگزاری خود بارها با نیروهای عثمانی به مبارزه می پردازد و در جنگ های داخلی نیز سراسر اقلیم فارس را نیز به تصرف در می آورد و بر طوایف افشار و بختیاری که در مناطق کهگیلویه و سایر نقاط فارس سر به شورش و طغیان برداشته بودند، غالب و پیروز می گردد و تا سال ۱۰۱۰ هجری تمام ولایت لار و سواحل دریای عمان و جزایر بحرین را نیز به تصرف در می آورد و ضمیمه حکومت صفویه می نماید.
شاه عباس نسبت به آنان که به او خدمت می کردند عنایت ویژه ای داشته و همواره بین خادم با افراد خائن و بی خاصیت فرق زیادی قائل بوده. صاحب تاریخ خلد برین در این باره بیان می دارد که “شاه عباس، الله وردی خان را از همه سرداران بزرگ ایران از همه عزیزتر و گرامی تر می داشت و چون پیر بود همیشه او را پدر خطاب می کرد. هیچ یک از سرداران با او در مقام و مرتبت برابر نبود و او با سی هزار سوار مجهز و جنگ ازموده که در اختیار داشت، بر تمام ولایات جنوب ایران و سواحل و جزایر خلیج فارس حکم می راند. شاه عباس با جنگ های بزرگی که با دولت عثمانی می کرد، بیشتر به نیروی الله وردی خان متکی بود. ”
الله وردی خان را بعد از مرگش در مشهد به وصیت خودش در جوار مقبره علی بن موسی الرضا در رواق اللهوردی خان و زیر گنبد اللهوردی خان (که به دستور خودش ساخته شده بود) به خاک سپردند.»
منبع: زندگانی شاه عباس اول: نصرالله فلسفی
🌐تهیه شده در تحریریه ایراس